Efterløn med til udlandet
Det er nu muligt at få efterlønnen med til udlandet, hvis man bosætter sig i et andet såkaldt EØS-land. Tidligere skulle man have bopæl i Danmark og kunne højst rejse til udlandet i tre måneder uden at tage arbejde.
I hvert fald seks medlemmer af Metals A-kasse har allerede henvendt sig for at benytte muligheden, fortæller konsulent i Metals A-kasse, Leif Jensen.
Han vurderer, at der vil være tre typer medlemmer, som vil benytte sig af muligheden for at tage efterlønnen med til udlandet:
· De der har en feriebolig i andet EØS-land. De kunne tidligere kun opholde sig i ferieboligen i tre måneder og samtidig modtage efterløn. Nu kan de i princippet bo i deres feriebolig i fx Spanien hele året.
· De som har familie i andet EØS-land og vil bo i nærheden af familien. Det kan fx være en far, der ønsker at flytte til England, hvor han har en søn, der er gift med en englænder.
· De som ikke tidligere har kunnet få efterløn, fordi de boede i et andet EØS-land men havde arbejde i Danmark. De kan fx være en portugiser, som har sejlet i den danske handelsflåde, men har boet i Portugal.
Nye muligheder med efterlønnen
Den 18. maj 2000 vedtog folketinget et lovforslag om at ændre bopælskravet for efterlønsmodtagere. Hvor du tidligere skulle have bopæl i Danmark for at kunne få efterløn, kan du nu frit bosætte dig i et hvilket som helst EØS-land og hæve din danske efterløn.
Bopæl i grænseegnene
Lovændringen kan også få betydning for medlemmer, der bor i grænseegnene. Arbejder du i Danmark og bor du fx i Sverige eller Tyskland og har du tidligere fået afslag på efterløn eller fået at vide, at det ikke kan svare sig for dig at betale efterlønskontingent, fordi du ikke er bosat i Danmark, kan du henvende dig i din afdeling og søge Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen om dispensation fra bopælspligten.
En vis tilbagevirkende kraft
Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår det nemlig, at lovændringen også vil få en vis tilbagevirkende kraft. Heri står der i vanligt snirklet lovsprog: …. Også personer, der før lovens ikrafttræden har fået afslag på efterløn på grund af bopælskravet, har krav på efterløn i det omfang, dette krav ikke er forældet efter dansk rets almindelige regler og nu kan dokumenteres".
Tre-måneders regel i andre lande
Lovændringen har tillige indvirkning på, hvor længe, du som efterlønsmodtager kan opholde dig i udlandet uden at arbejde. Efterlønsmodtagere har hidtil højst kunne rejse ud af landet i tre måneder uden at tage arbejde. Tre-måneders reglen gælder stadig, men nu kun for ophold i lande, der ligger uden for EØS-området. Som efterlønner kan du altså stadig ikke slå dig ned i fx Tyrkiet i mere end tre måneder, mens du godt kan tage længevarende ophold i Portugal eller et af de andre EØS-lande.
Grønland og Færøerne
Bemærk: Hvis du er bosiddende på Grønland eller Færøerne er du ikke omfattet af lovændringen, da Grønland og Færøerne ikke er EØS-lande.
Følgende er EØS-lande:
· Belgien
· Danmark
· Finland
· Frankrig
· Grækenland
· Holland
· Irland
· Island
· Italien
· Liechtenstein
· Luxembourg
· Norge
· Portugal
· Spanien
· Storbritannien
· Sverige
· Tyskland
· Østrig
Opdateret d. 27 Mar 2005
|