Rejsearbejdere.dk
MENU
REJSEARBEJDERE.DK
Beskæftigelsesminister afviser mindsteløn til østeuropæere
Claus Hjort Frederiksen afviser at lovgive om mindsteløn. Han mener, at arbejdsmarkedets parter er de bedste til at løse eventuelle konflikter.

Regeringen afviser Dansk Folkepartis krav om, at der lovgives om en minimumsløn for at forhindre billig arbejdskraft fra Østeuropa i Danmark. LO og DA mener selv, at de kan løse problemerne, når de opstår, og netop derfor afviser ministeren af lovgive på området. - Så længe arbejdsmarkedets parter vurderer, at de kan håndtere eventuelle problemer med underbetaling, mener jeg ikke, at der umiddelbart er behov for at foretage ændringer i udstationeringsloven, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen. DF havde onsdag indkaldt beskæftigelsesministeren i åbent samråd for at diskutere EU''s udstationeringsdirektiv. Partiet frygter især, at de mindre håndværksvirksomheder kommer til at lide under billig arbejdskraft fra Østeuropa.

Arbejde til halv pris

EU-direktivet giver firmaer fra de østeuropæiske lande mulighed for at sende arbejdskraft over grænsen til lande som Danmark, hvor lønniveauet er højere. Med de nuværende regler kan f.eks. polakkerne på den vis arbejde til halv pris, fordi de polske arbejdsgivere ikke oven i timelønnen på 120 kroner skal lægge sociale udgifter og avance.

Krav i direktiv

Dansk Folkeparti, Rejsearbejdere for Retfærdig Lovgivning og Aktivitetsgruppen for Eksportchauffører ønsker blandt andet, at der blev indskrevet et krav i direktivet om en minimumsløn, der svarer til det niveau, der i lokalområdet. Hos LO er der forståelse for frygten, men de mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at lovgive på et område, der ellers kun bliver reguleret af arbejdsmarkeds parter. - Vi kan godt forstå ønsket om at undgå dumping af løn i Danmark, men vi mener, det er op til det faglige system at løse det ved f.eks. blokader, derfor støtter vi ikke en lovgivning på området, siger Finn Larsen, sekretariatschef i LO. Dansk Arbejdsgiver bakker LO op. - Der er ikke behov for lovregulering på det her område. Vi har haft portugisere og italienere udstationeret i Danmark i mange år, uden at det har givet anledning til problemer, som arbejdsmarkedets parter ikke selv har været i stand til at løse. Og det ændrer øst-udvidelsen ikke ved. Om det er portugisere, polakker eller italienere, der kommer, er fuldstændig ligegyldigt, siger adm. direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen.
Opdateret d. 28 Mar 2005
© Rejsearbejdere.dk 2024