Lovlig underbetaling af arbejdere
Af Mads Sandemann tlf. 7332 5023, mas@jv.dk
Fra 1. maj næste år kan firmaer fra de nye østeuropæiske EU-lande udføre opgaver i Danmark uden at skulle aflønne deres medarbejdere efter danske regler. Dermed kan for eksempel et polsk firma med lavtlønnede polske arbejdere bygge løs i Danmark.
Det kan ske, selv om seks af Folketingets partier for nylig stolt annoncerede, at de havde lavet et forlig, der sikrer, at lønmodtagere fra de nye EU-lande ikke bliver underbetalt i Danmark.
- Vi kan kun lave regler for de østeuropæere, der er ansat af danske firmaer. Vi kan ikke lave regler for firmaer fra de nye EU-lande. Det er på grund af EU-bestemmelser, siger Jens Vibjerg (V), formand for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg.
Ingen problemer Han frygter dog ikke, at østeuropæiske firmaer på grund af lave lønninger vil underbyde danske firmaer.
- Det vil i hvert fald ikke ske i ret stort omfang. Danske virksomheder er godt kørende med høj effektivitet og en god konkurrencedygtighed, siger Jens Vibjerg.
Heller ikke arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri ser en trussel i en mulig invasion af byggefirmaer fra Østeuropa.
- Hvis for eksempel et polsk firma vinder en licitation eller får en underentreprise på et dansk byggeri, vil de danske fagforeninger stå ved grænsen og forlange en overenskomst. Det pågældende firma vil have to muligheder: Enten kan det underskrive en overenskomst, eller det kan melde sig ind i en dansk arbejdsgiverorganisation. Så der bliver ikke nogen trussel mod noget som helst i Danmark, siger direktør Børge Elgaard, Dansk Byggeri.
Det synspunkt er formanden for LO Sønderjylland helt uenig i.
- Der kan helt klart opstå problemer med konkurrenceforvridning. Jeg kan ikke forstå, at Dansk Byggeri ser så lempeligt på sagen, siger Willy Sahl.
Han kan sagtens forestille sig, at østeuropæiske firmaer vil bruge danske kontaktpersoner til at lave tilbud på opgaver i Danmark.
- Alene i Flensborg er der hos Arbeitsamt (Arbejdsformidlingen, red.) ansat 17 medarbejdere til udelukkende at holde øje med illegal arbejdskraft, så vi kan hurtigt få problemer med, at lavtlønnede østeuropæere både lovligt og ulovligt udfører opgaver i Danmark. Derfor vil jeg nu tage problemet op med folketingsmedlem Frode Sørensen (S) fra Sønderborg. Vi vil fra fagbevægelsens side gøre alt, hvad vi kan for at hindre, at det danske arbejdsmarked bliver spoleret, siger Willy Sahl, LO Sønderjylland.
FAKTA: Øst forlig 2. december blev seks partier enige om en aftale, der sikrer, at borgere fra de ti lande, som 1. maj næste år kommer med i EU, »ikke ansættes til dårlige lønninger i andenklasses job«. Det skal ifølge aftalen også sikres, »at de nye EU-borgere bliver ansat på de vilkår, som gælder på det danske arbejdsmarked«. Aftalen er indgået af Venstre, Det konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Det radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Kristendemokraterne.
Opdateret d. 27 Mar 2005
|