Claus fanget i skattefælde
Fejl hos arbejdsgiveren koster rejsemontør 100.000 kroner, som han kun kan skaffe ved at sælge sit hus Af Jens Aagaard - 7:55 - 17. nov. 2003
Claus Jacobsen fra Storvorde i Nordjylland er uddannet svejser og har i en årrække arbejdet som rejsemontør. Men for nylig stoppede festen, da et brev fra Told Skat dumpede ind ad brevsprækken hjemme hos Claus og hans kone Sus.
Det viser sig, at han skylder 100.000 kroner, som han intet anede om.
Som rejsemontør har han krav på skattefrie diæter og kørselspenge, som arbejdsgiveren udbetaler og også har ansvar for at føre kontrol med. Men da Told Skat efter et kontrolbesøg hos arbejdsgiveren opdagede, at han ikke kunne dokumentere udbetalingerne helt tilbage fra 1999, udskrev skattevæsenet omgående en regning - til Claus.
Sådan er reglerne nemlig, fremgår det af bekendtgørelse nr. 173 af 13. februar 2000. Har arbejdsgiveren rod i regnskaberne, er det lønmodtageren, der hæfter for fejlene.
MÅ SÆLGE HUSET - Jeg har aldrig haft mistanke om, at min arbejdsgiver ikke havde styr på sine regnskaber, fortæller Claus, som for tre uger siden skrev til skatteminister Svend Erik Hovmand (V) for at få hjælp. Ministeren har endnu ikke svaret.
Fra 1999 har Claus tjent 424.000 kroner i kraft af de skattefrie ordninger. Men det samlede beløb fra alle årene skal nu beskattes som almindelig A-indkomst, og efter at fradrags-mulighederne er opbrugt, skylder Claus nu 'kun' 100.000 kroner i skat, har han fået oplyst.
- Jeg har ikke 100.000, medmindre jeg sælger huset eller vinder i lotto. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal hæfte for arbejdsgiverens fejl. Hvad har jeg med det at gøre, spørger Claus.
Det samme spørger de om i Dansk Metal i Aalborg, hvor Claus er medlem.
MANGE SAGER Afdelingen har 10-15 lignende sager liggende. Og mange flere kan dukke op. Men fagforeningen er reelt ude af stand til at hjælpe medlemmerne. Skattesager kan ikke behandles i det arbejdsretlige system, og da Metal- Aalborg forsøgte sig i både Landsskatteretten og Landsretten, tabte de med et brag, fordi Told Skat blot følger de gældende regler.
Nu vil afdelingen prøve med erstatnings-sager mod arbejdsgiverne.
- Vi kan ikke forlange at få arbejdsgiverens bogholderi at se, og skattevæsenet er bedøvende ligeglad med, hvad vi kan fremlægge af beviser i form af timesedler og så videre. Hvis arbejdsgiveren ikke har udført den nødvendige kontrol, så er det lønmodtageren, der bliver straffet. Det er pisse hamrende uretfærdigt, mener Tage Nielsen, næstformand i Metal - Aalborg.
Penible sager
Skatteministeren overvejer ændring af regler Jaap - 7:35 - 17. nov. 2003
Skatteministeriet bekræfter, at det har modtaget - og behandler - Claus Jacobsens skriftlige nødråb.
Men det har ikke været muligt at hive en kommentar ud af skatteminister Svend Erik Hovmand (V). Han oplyser dog via sin pressechef Lars Storr- Hansen, at 'jeg har bedt Told & Skat om at kigge på sagen en gang til'.
Den melding betyder ifølge Lars Storr - Hansen, at ministeriet nu vil gennemgå og muligvis ændre i hele regelsættet om udbetaling af skattefri diæter, kørselspenge osv.
Sagen fra Nordjylland er nemlig dukket op i kølvandet på en række sager, hvor et stort antal lønmodtagere er kommet i klemme.
Først var der sagen i Banestyrelsen, hvor styrelsen fuskede med skattefri rejsegodtgørelser, som hundredvis af medarbejdere nu hænger på.
Og for nylig kom det frem, at også de kommunale arbejdsgivere har problemer med at overholde reglerne. I de sidste tre år har en række fynske kommuner i strid med reglerne udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse til hjemmeplejere, der har brugt deres egen bil til at køre ud til klienterne.
Også den regning hæfter lønmodtagerne for.
Opdateret d. 27 Mar 2005
|